Buitenkeuken of BBQ in de tuin plaatsen?

Vind je het ook zo vervelend om zomers naar binnen te moeten, om je maaltijden te bereiden? Deze ergernis is voortaan verleden tijd, door voor een barbecue of complete buitenkeuken te kiezen. Wie denkt dat het opbouwen en aansteken van de barbecue veel tijd kost heeft het mis! Kies bijvoorbeeld voor een barbecue op gas, waarmee je binnen een paar minuten aan de slag kunt met de bereiding van het diner. Zo kun je ook tijdens het koken genieten van het mooie weer en blijf je daarbij zicht houden op je spelende kinderen. Wel zo’n veilig idee! 

Verschillende soorten barbecues voor in de tuin 

Voorheen koos men vrijwel altijd voor een barbecue op kolen. Niet alleen zorgt dit model barbecue voor een heerlijke geur tijdens het koken, ook is dit de meest traditionele variant van de barbecues. Moderner is het om voor een model op gas te kiezen. Het voordeel hiervan is dat je de barbecue veel makkelijker schoon kunt maken, dat deze sneller warm is en minder risico’s met zich meebrengt. Een barbecue op gas kan ook gebruikt worden bij een stevige wind. Iets wat wordt afgeraden bij een barbecue op kolen. De harde wind zou ervoor kunnen zorgen dat de smeulende kooltjes uit de barbecue vliegen, met alle risico’s van dien. 

Tip: de goedkoopste oplossing is de aanschaf van een minibarbecue, die eenmalig te gebruiken is. Je steekt deze barbecue heel snel en gemakkelijk aan met een lucifer of aansteker en kunt vervolgens direct aan de slag met het grillen van vlees of groentes. 

Overweeg een skottelbraai in plaats van de gasbarbecue

Enigszins vergelijkbaar met het gebruik van een gasbarbecue, is de skottelbraai. De skottelbraai is sinds vijf jaar geleden niet meer weg te denken uit tuinen en campings. Met dit apparaat bereid je de lekkerste gerechten buitenshuis. Een groot voordeel aan de skottelbraai is dat je hierbij meerdere platen kunt bestellen. Kies bijvoorbeeld voor een bakplaat, een grillplaat, enzovoorts. Het maakt het heel eenvoudig om de skottelbraai in een mum van tijd om te toveren tot een moderne gasbarbecue! 

Buitenkeuken als alternatief voor een BBQ

Naast een BBQ op kolen of gas, zou je ook voor een complete buitenkeuken kunnen kiezen. Bij een buitenkeuken wordt doorgaans gekozen voor een stenen variant, die vanaf de grond wordt opgebouwd. Net als bij een barbecue, kan ook de buitenkeuken worden aangesloten op gas. Maak een mooie gesloten ruimte onder het gasfornuis in de buitenkeuken, om de gasfles uit het zicht van kinderen en huisdieren te kunnen stallen. Naast een gaspitje, zou je ook een waterbak in de buitenkeuken kunnen plaatsen. Houd er hierbij rekening mee, dat je een water- en afvoerleiding aan zal moeten (laten) leggen.

Verrijdbare buitenkeuken voor in de tuin 

Tot slot bestaat er een middenweg tussen de opgebouwde buitenkeuken van steen en de simpele barbecue op gas of kolen: de verrijdbare buitenkeuken. Een dergelijke buitenkeuken biedt veel meer ruimte dan een gasbarbecue, maar is compacter dan de buitenkeuken van steen. Een voordeel aan de buitenkeuken op wieltjes, is dat deze eenvoudig naar een andere plek in de tuin te verrijden is. De deksel van de buitenkeuken beschermt je tijdens het koken tegen de wind en maakt het daarbij mogelijk om de keuken aan het eind van de avond af te sluiten. Zo heeft regen geen kans! Hoe zorg jij er momenteel voor, dat je buiten kunt koken tijdens de zomermaanden? Wellicht heb je wat gehad aan de ideeën uit dit artikel.

Plaats een reactie