Geef je woning een nieuwe look met stijlvol laminaat

Het gebruik van een houten vloer in huis behoort tot de trends van de afgelopen jaren. Een houten vloer komt goed tot z’n recht in een Scandinavisch interieur, een botanisch ingerichte woning en een landelijk ontworpen huis. Maak jij momenteel al gebruik van een laminaat- of parketvloer in de ruimtes van je woning? In dit artikel vertellen we je meer over deze trend en de mogelijkheden die je bij het gebruik van laminaat hebt. 

Tip: bij het leggen van een nieuwe houten vloer in huis, kun je ervoor kiezen om dit te combineren met vloerverwarming. Het is erg lastig om de vloerverwarming aan te sluiten na het leggen van het laminaat of parket. Veel mensen vinden het heerlijk om hun dag met warme voeten te beginnen! 

Verschil tussen vloeren van laminaat en parket 

Voordat we kijken naar de mogelijkheden van laminaat, is het belangrijk om het verschil tussen laminaat en parket te weten. Een laminaatvloer lijkt vaak immers sterk op een parketvloer, waardoor de vraag “wat is het verschil tussen laminaat en parket?” niet onterecht is. Een belangrijk verschil tussen laminaat en parket zit in het materiaal waarvan beide vloeren gemaakt worden. Bij laminaat maakt men gebruik van MDF of HDF, daar waar een parketvloer gemaakt wordt van hout. Dit verschil leidt tot een verschil in prijs, waardoor men vaak voor een vloer van laminaat kiest. Over het algemeen gaat een parketvloer langer mee, dan een vloer van laminaat. 

Verschillende soorten laminaatvloeren 

Wanneer je besluit om voor een voordelige laminaatvloer te kiezen, heb je diverse mogelijkheden. Kies je bijvoorbeeld voor een laminaatvloer van heel licht materiaal, of ga je voor een donkere variant? Het is vaak sterk van je bestaande interieur afhankelijk, welk type vloer hier het beste op aansluit. Bij een klassiek interieur staat een donkere laminaatvloer vaak het mooiste. Daar waar een lichtere vloer goed tot z’n recht komt in een Scandinavisch- of landelijk interieur. 

Manier van leggen bij laminaatvloeren 

Niet alleen bestaat er een verschil in de kleur van het laminaat. Ook kunnen de laminaatvloeren op verschillende manieren worden aangelegd. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een laminaatvloer in de vorm van een visgraat. Hierbij worden de planken in een hoek van 90 graden tegen elkaar aan gelegd. Het geeft je ruimte een chique, enigszins speelse uitstraling! Het alternatief voor zo’n visgraatvloer is het gebruik van horizontale of verticale planken. Een horizontaal aangelegde vloer maakt een ruimte breder, maar tegelijkertijd ook smaller. Daar waar het verticaal leggen van laminaatvloeren het tegenovergestelde effect heeft. 

Smalle of dunne planken 

Een derde aandachtspunt bij de aanschaf van een laminaatvloer is de breedte van de planken. Zeker bij het gebruik van donker laminaat, kan een brede plank een hele robuuste uitstraling hebben. Iets wat een kamer al snel stoerder maakt! Het laminaat zal hierdoor een heuse eyecatcher in je interieur worden. Wanneer je verschillende andere eyecatchers gebruikt, zoals een grote plant of een mooie hanglamp, is een dunnere plank aan te raden. De dunnere plank maakt dat de laminaatvloer minder snel zal opvallen.

Hoe denk jij over het gebruik van laminaat en parket in huis? Vaak hangt het ook van je gezinssituatie af, of parket de investering waard is. Spelende kinderen of huisdieren kunnen voor een snellere slijtage van laminaatvloeren zorgen. Daar waar een huishouden met twee volwassenen vaak voldoende heeft aan een nette laminaatvloer in huis. 

Plaats een reactie