Een botanische woonkamer met diverse plantjes

Kies voor een botanische woonkamer, wanneer je op zoek bent naar meer kleur in huis! Niet alleen hebben plantjes een grote invloed op de kleur van ruimtes. Ook dragen ze bij aan de ontwikkeling van zuurstof, aan de knusheid van hoekjes in je woning, enzovoorts. Er zijn verschillende manieren om je ruimtes een botanische look te geven. Kies bijvoorbeeld voor een aantal kleine potjes met planten, zoals is weergegeven in bovenstaande afbeelding. In deze afbeelding is gekozen voor vetplantjes, omdat deze relatief sterk zijn. Dit maakt ze heel eenvoudig te onderhouden en voorkomt dat ze na een paar weken vervangen moeten worden. Welke vetplantjes uit de foto zijn jouw favorieten? 

Botanische woonkamer begint bij je wanden 

Het ontwikkelen van een botanische ruimte begint bij je wanden. Kies je bijvoorbeeld voor een mooi botanisch behang op je muren, of geef je de muren een groene laag verf? Het is belangrijk dat de kleur van de wandbekleding aansluit bij de rest van je interieur. Als er een te groot contrast zou ontstaan tussen de kleur van de wandbekleding en je interieur, dan maakt dit de ruimte rommelig. Iets wat je logischerwijs wilt voorkomen!   

Tip: overweeg ook het gebruik van een klimplant in huis. Dit klinkt wellicht wat gek, maar behoort tot de trends van dit moment. Plaats bijvoorbeeld een plantenbak aan de onderzijde van een kale muur en laat de klimplant hierbij omhoog groeien. Het geeft een heel fraai effect, welke je op onze Instagram-pagina vindt. 

Combineer grote en kleine kamerplanten

Eerder werd al beschreven, dat je een woonkamer een botanische look kunt geven door verschillende kleine plantjes met elkaar te combineren. De ruimte wordt echter nog meer botanisch, wanneer je voor een combinatie van grote en kleine kamerplanten kiest. Onder meer de Yucca is een zeer bekende kamerplant, die regelmatig gebruikt wordt in een botanische woonkamer. De Yucca wordt in verschillende varianten en formaten aangeboden. 

Tip: een botanische woonkamer wordt groener, wanneer je voor doorzichtige plantenpotjes kiest! Onderdeel van een plant is immers ook de aarde, waarin deze groeit. Daar komt bij, dat de wortels van een plant vaak zichtbaar zijn in een doorzicht plantenpotje. Het geeft een leuk effect. 

Ook hout past in een botanische woonkamer 

Naast het feit dat men vaak een groot aantal planten gebruikt in een botanische woonkamer, mag ook hout hierin niet ontbreken. Kies bijvoorbeeld voor een stijlvolle houten vloer, verschillende houten meubels, enzovoorts. Eerder schreven we al een artikel over de groeiende populariteit van een houten vloer. Houten meubels breng je terug in je interieur door voor een houten eettafel te kiezen, gebruik te maken van stoelen met houten poten, enzovoorts. 

Tip: je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de productie van houten meubels. Denk aan een salontafel, welke relatief eenvoudig zelf te maken is met oud steigerhout. Er zijn verschillende plekken om steigerhout te bestellen. Voordeel hiervan is dat het hout vrij makkelijk te bewerken is. Ideaal, wanneer je weinig elektrisch gereedschap in huis hebt.