Stappenplan: industrieel interieur samenstellen

Industrieel wonen is de trend van de afgelopen jaren! Naast een Scandinavisch interieur, wordt ook een industrieel interieur steeds vaker overwogen. Welke accessoires passen goed bij deze interieurstijl? Op welke manier transformeer je een bestaande inboedel tot een inboedel die past bij industriële woningen? In dit artikel zetten we de mogelijkheden voor je op een rijtje. Woon je momenteel zelf in een industrieel ingerichte woning? Schroom in dat geval niet om foto’s van je interieur met ons te delen! 

Een industrieel interieur kenmerkt zich normaliter door stoere materialen, vaak gemaakt van staal en aluminium. Deze materialen komen terug in de gebruikte lampenkappen, in de meubels, enzovoorts. Ook een grote stalen trap in plaats van een variant van hout is een regelmatig gezien element binnen een industriële inrichting. 

Kenmerken van een industrieel interieur 

Vaak wordt een industrieel interieur gezien als stoer en robuust! Dit hoeft echter niet te betekenen, dat het interieur ongezellig wordt. Kies bijvoorbeeld voor een industriële, robuuste lamp uit een voormalige fabriek. Deze lampen worden veelal uit Oost-Europa naar het westen geïmporteerd en hier in diverse woonwinkels verkocht. In combinatie met moderne ledverlichting, zoals een Philips Hue lamp, geeft zo’n lamp je interieur een sfeervolle uitstraling. 

Samenstelling van een industrieel interieur: 

  • Behoud je bakstenen muur 
  • Kies voor stoere lampen 
  • Maak gebruik van metaal 
  • Kies voor oude fabriekselementen 

Laat je bakstenen muur intact 

Veel mensen kiezen er bij het inrichten van hun woning voor, om de bakstenen muur te bekleden met behang, een laagje verf of bijvoorbeeld stucwerk. Ook het gebruik van muurstickers is in de afgelopen jaren populairder geworden. Wanneer je echter voor een industrieel interieur kiest, raden we je aan niets aan de muur te doen. De bakstenen hebben een stoere en robuuste look, goed passend bij een industriële inrichting. Daarbij hebben bakstenen in veel gevallen een rode kleur, wat je ruimtes direct meer sfeer geeft. 

Heb je een muur in het verleden al van wandbekleding voorzien? Je zou in dat geval kunnen overwegen om gebruik te maken van behang. Er zijn verschillende behangsoorten die je muur haar bakstenen teruggeven. 

Kies voor stoere lampen 

Eerder in dit artikel beschreven we al dat stoere lampen traditioneel een belangrijk onderdeel zijn van industriële interieurs. Kies voor een tweedehands lamp uit Oost-Europa, die hier overigens niet voor een tweedehands prijs wordt aangeboden. Of ga voor een model, die de look heeft van een lamp uit een Oost-Europese fabriek. Dergelijke lampen zijn vaak relatief groot, wat ze zeer geschikt maakt voor in de hal, boven een eettafel, enzovoorts. Waar in huis gebruik jij deze industriële lampen? 

Maak gebruik van metaal 

Door voor industriële lampen te kiezen, maak je vaak al gebruik van metaal in huis. Er zijn echter nog tal van andere opties om je interieur stoerder te maken. Kies bijvoorbeeld voor een stalen trap in huis, voor een stalen klok met tandwielen aan de muur, enzovoorts. Het geeft je interieur een hele stoere uitstraling! Metaal kun je ook terug laten komen in het frame van je bank, in de kasten binnen je ruimtes, etc. 

Kies voor oude fabriekselementen 

Het kan de moeite waard zijn om oude fabrieken te bezoeken en hier op zoek te gaan naar leuke accessoires voor in je eigen huis. Ook worden er regelmatig veilingen gehouden in voormalige fabriekspanden waar bedrijven failliet zijn gegaan. Zoek hier bijvoorbeeld naar metalen buizen met een dun laagje roest, naar oude tandwielen, of elementen van voormalige machines binnen de fabriek. Voeg de elementen toe aan het industriële interieur in je woning!

Tip: bezoek ook eens een kringloopwinkel in de buurt! Hier vind je vaak toffe, industriële accessoires. In de kringloopwinkel betaal vaak niet meer dan een paar euro voor accessoires. 

Je bestaande interieur industrieel maken 

Wist je dat de industriële accessoires en elementen uit dit artikel goed te combineren zijn met andere interieurstijlen? Ook wanneer je eerder voor een landelijk of klassiek interieur koos, kun je nu overstappen naar een industrieel interieur! Zonder hierbij een groot deel van je meubels en accessoires weg te moeten doen. Voorzie een landelijke houten kast bijvoorbeeld van een mooie, metalen omlijsting. Dit kun je zelf doen of door een meubelmaker uit laten voeren. Het geeft je interieur direct een stoere, robuuste look. Ook kun je het bestaande behang op je muren vervangen door behang met bakstenen. Kies bij voorkeur voor behang met een licht reliëf. Dit maakt het behang nog realistischer, wanneer je een bakstenen muur na probeert te maken. 

Behoud de gezellige look van een ruimte door naast de grote metalen lampen ook gebruik te maken van moderne ledverlichting. Het voordeel van ledverlichting is dat je dit van kleur kunt laten veranderen! Kies op de vroege ochtend voor een helder wit licht en pas in ’s avonds aan naar een rode kleur. Zo creëer je op ieder moment van de dag een gezellige en passende sfeer in ruimtes. Bijkomend voordeel van ledverlichting is de duurzaamheid hiervan. Ze bieden een veel groter aantal branduren dan klassieke lampen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de lampen van Philips Hue!