Scandinavisch interieur: hoe ziet het eruit?

Heb jij een Scandinavisch interieur al eens overwogen? Scandinavisch wonen heeft de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen. Zoek op Instagram bijvoorbeeld eens naar de hashtag “Scandinavisch wonen”, “Scandinavisch leven”, of “Nordic living”. Je zal versteld staan van de interieurs die men in deze stijl heeft samengesteld! Een Scandinavisch interieur heeft vaak verschillende kenmerken, die we in dit artikel voor je op een rijtje zetten. Zo maak jij ook van je eigen woning een gezellig, op Scandinavische wijze, ingericht huis! Is bij jou de slaap-, woon- of badkamer aan vernieuwing toe? Na het lezen van dit artikel zal je vrijwel zeker nieuwe inspiratie hebben! 

Kenmerken van een Scandinavisch interieur 

Een Scandinavisch interieur kenmerkt zich vaak door eigenschappen als eenvoudig, minimalistisch en voornamelijk gericht op de functionaliteit van meubels en accessoires. Toch kan ook een Scandinavisch ingerichte ruimte bijzonder sfeervol zijn! Dit valt te verklaren door het hout wat vaak binnen deze interieurs gebruikt wordt. Denk aan mooi, vaak donker eikenhout, oud steigerhout, enzovoorts. 

Belangrijkste kenmerken Scandinavisch wonen: 

  • Gebruik van natuurlijke materialen 
  • Gericht op functionaliteit 
  • Minimalisme als belangrijke factor 
  • Gebruik van lichte kleuren 

Gebruik van natuurlijke materialen 

Eerder beschreven we al dat een Scandinavisch interieur vaak gebruik maakt van een groot aantal natuurlijke materialen. Naast het eikenhout wat al benoemd werd, is ook het hout van grenen, dennen en bijvoorbeeld essen populair in een Scandinavisch ingericht huis. Waar het in Nederland niet ongebruikelijk is om het hout te bewerken, doet men dat in Scandinavië zo min mogelijk. Geen grijze of witte verf op het hout, maar enkel natuurlijke en onbewerkte materialen. Hout heeft van zichzelf immers een bijzonder sfeervolle uitstraling! 

Naast hout komen ook andere natuurlijke materialen van pas bij een Scandinavisch ingerichte ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een wollen kleedje voor op de bank, een dierenvacht voor op de grond, enzovoorts. Zo heb je het tijdens de koude herfst- en winterdagen lekker warm. 

Meubels en accessoires gericht op functionaliteit 

Niet alleen kenmerkt een Scandinavisch interieur zich door het gebruik van natuurlijke materialen. Ook de functionaliteit van meubels en accessoires speelt een belangrijke rol. De meubels moeten direct van pas komen en vooral niet in de weg staan! Geen overbodige bijzettafels of kastjes. Het vakmanschap van Scandinavische houtbewerkers komt hierbij goed van pas. Handvaten zitten op de juiste plek, meubels hebben geen onlogische of onhandige vormen, enzovoorts. 

Minimalistisch design van interieurelementen 

Enigszins aansluitend op het praktisch nut van meubels en accessoires, speelt ook een minimalistisch design hierbij een belangrijke rol. Waar men soms geneigd is om op iedere kast een leuke accessoire te plaatsen, doet men dat in Scandinavië juist niet. Een interieur moet clean en simpel zijn! Aan de kant dus met die overbodige accessoires. 

Tip: bied je accessoires aan bij een kringloopwinkel in de buurt. Hier zal men erg blij zijn met de accessoires die je zelf niet meer nodig hebt. Je kunt ze vanzelfsprekend ook zelf verkopen. 

Maak gebruik van lichte kleuren 

Door voor natuurlijke materialen te kiezen, zal er automatisch ook meer licht aan je interieur toegevoegd worden. Denk bijvoorbeeld aan licht, oud steigerhout. Naast de lichte kleuren van houten vloeren, houten kasten en bijvoorbeeld een houten bed, kun je deze op andere manieren toevoegen. Zo zou je voor botanische elementen in je interieur kunnen kiezen. Grote kamerplanten zorgen niet alleen voor meer kleur, maar ook voor meer zuurstof in huis! Of wat te denken van een lichte kleur verf of behang op je muur? 

Scandinavische tinten in je tuin terug laten komen 

Niet alleen binnen je woning kun je voor een Scandinavisch interieur kiezen. Je kunt deze Scandinavische tinten ook in je tuin terug laten komen. Maak bijvoorbeeld gebruik van houten pallets om zelf een tuinbank te maken. Het maken van zo’n tuinbank is heel eenvoudig! Door voor meerdere kussentjes te kiezen, creëer je een hele fijne plek om te zitten. Ideaal voor op je terras, een balkon of een veranda.  

Bij een Scandinavische omgeving denkt men vaak al snel aan dennen en eiken. Dergelijke bomen zouden dan ook niet in je tuin mogen ontbreken! Houd er wel rekening mee, dat niet iedere tuin geschikt is voor het gebruik van dergelijke bomen. Ze kun je tuin immers onnodig donker maken. Iets wat je wilt voorkomen! 

Een Scandinavisch interieur opbouwen 

De basis van een Scandinavisch interieur wordt gelegd door een mooie, witte muur. Een lichte geeltint in de verf of het behang kan het overwegen waard zijn. Naast de witte muur, mag ook een houten vloer niet ontbreken. Het zorgt direct voor meer sfeer! Pak er vervolgens een plattegrond bij, om te beginnen met het indelen van de ruimte. Kies bijvoorbeeld voor een aantal kasten om je spullen in op te kunnen bergen, combineer dit met een aantal accessoires aan de wand en plaats vervolgens de bank op de juiste plek. 

Tip: waar mogelijk is het leuk om een kachel aan je interieur toe te voegen als accessoire. De kachel maakt een ruimte nog gezelliger, zorgt voor warmte en is daarbij functioneel! Het voldoet daarmee aan alle eisen voor een Scandinavisch interieur. 

Op plekken waar de ruimte nog wat kaal is, kun je gebruik maken van Scandinavische, groene planten. De planten vullen de ruimte op en zorgen voor natuurlijke kleuren in je ruimtes. Rond het vormgeven van een Scandinavisch interieur af met een mooi wollen kleedje voor op de bank en een dierenvacht voor op de grond. Vergeet geen foto’s van je Scandinavische woning te maken en deze te delen via ons contactformulier! We zijn erg benieuwd naar de manier waarop jij van jouw woning een Zweeds, Noors of Fins huis gemaakt hebt.